فرنوش صفویفر: این روزها دیدن دو تا سیخ بلند گردان آتشین پر از
گوشت یا مرغ، که از آن چربی میریزد و ابری از دود و بو کباب ترکی از آن به هوا
بلند است، در نمای جلوی فروشگاههای فستفود، صحنه عجیبی نیست؛ حداقل در تهران که
از چند سال قبل، تعداد این صحنهها در سطح شهر رشد جهشی داشته است. برخی از
قدیمیها، به اضافه خیل کثیری از جوانان، کباب ترکی را به نسبت سوسیس و کالباس و
پیتزا، غذای فوری سالمتری میدانند. اما تا بهحال به محتویات دونرکباب دقت
کردهاید؟ هیچ فکر کردهاید که ممکن است این غذای تفننی هم، غذای چندان سالمی
نباشد؟
کبابترکیای که این روزها ما در فروشگاههای مختلف تهران میبینیم،
شکل تغییریافتهای از یک غذای مدیترانهای است که مطابق سنت دیرینه این نوع
خوراکها، بیشتر شامل سبزیجات و کمتر پروتئینی بوده است. دونرکباب اصیل، بشقابی
حاوی مقدار کمی گوشت، به اضافه نان سبوسدار و مقدار معتنابهی سالاد سبزیجات، بوده
است. این غذا، 40 سال پیش، به وسیله ترک مهاجری در برلین به نام محمود اویقون، بر
اساس نیازهای زندگی پرشتاب امروزی، به شکل نوعی ساندویچ آماده مصرف، بدون نیاز به
کارد و چنگال و بشقاب و تشریفات، درآمد. در آن زمان، هدف آقای اویقون، ایجاد حس
نوستالژیک در ترکهای مهاجر در آلمان بود، اما این روزها میبینیم که این غذا، به
دلیل شکل آسان و آماده مصرفش، به شدت در کشورهای مختلف جهان، از اروپا گرفته تا
آسیا، همهگیر شده است.
غذایی که اویقون هم از نسخه اصلی آن اقتباس کرده
بود، چندان ناسالم نبود؛ همان کباب بود که در دو لایه از نان چپانده شده بود؛ اما
مثل هر کالای پرطرفدار دیگر، به سرعت نسخههای بدل آن در همه جا مثل قارچ رویید و
نهایتا آن چیزی که امروز ما به عنوان کباب ترکی یا دونرکباب مصرف میکنیم، دیگر آن
غذای سالم مدیترانهای نیست و به شدت روی سلامت ما اثر منفی دارد. به گزارش
بیبیسی، کارشناسان بریتانیایی، در آژانس استانداردهای غذایی این کشور، به تازگی
اعلام کردهاند سسی که بر روی این کباب ریخته میشود، عامل اصلی ناسالم شدن دونر
کباب است. این سس، حاوی مقادیری روغن چندبارمصرف، به اضافه مقادیر بسیار زیادی نمک
است که افراط در مصرف هر دوی اینها، از معضلات تغذیه شهرنشینان امروز است. سال
گذشته مطالعهای در دانشگاه نیوهمپشایر مشخص کرد از بین پرطرفدارترین غذاهای فوری
که در انگلستان مصرف میشوند، دونرکباب، ناسالمترین آنهاست. بر اساس این مطالعه،
یک وعده این غذا، حاوی 140 گرم چربی است که معادل 2 برابر حداکثر میزان مجاز
استانداردی است که یک خانم میتواند در روز مصرف کند. همچنین تحقیقات نشان میدهد
که در ترکیب 60 درصد کل این کبابها در این کشور، از روغن ترانس استفاده میشود که
یکراست به کلسترول تبدیل میشود و آن عارضهها را به همراه دارد که میدانیم.
بررسیها اخیر آژانس استانداردهای غذایی انگلستان بر روی کبابهایی که در این کشور
تهیه میشود، نشان داده است که یک وعده دونرکباب، تا 22 درصد حاوی چربی و 12 گرم
نمک دارد که 2 بر ابر میزان نمک مجاز روزانه برای بزرگسالان است.
یک نکته
دیگر که در دونرکبابهای امروزی وجود دارد، حجم بسیار بزرگ یک وعده آن است که ظاهرا
به نوعی سنت جاریه سرو آن تبدیل شده و با این که اکثر مشتریان این غذا، واقعا
اشتهای خوردن این حجم بالا را ندارند، مثل این که در یک نوع تعارف یا عمل انجامشده
قرار میگیرند و به ناچار همه آن را، یکجا، میبلعند. بررسیها نشان داده که یک
وعده معمولی دونرکباب، به تنهایی، نیمی از کالری مجاز روزانه فرد را کفایت
میکند.
نکته دیگر در مورد زیان کبابترکی، آن است که این حجم عظیم کالری،
چرب و پرنمک، در ساعات آخر شب مصرف میشود که باعث جذب بیشتر این چربی و نهایتا
تجمع بیشتر آن در بافت چربی دور اعضا و نیز دیواره عروق خواهد شد.
اینها همه
را بگذارید در کنار احتمال کیفیت نامناسب گوشت اولیه موردمصرف این فروشگاهها،
مانده بودن احتمالی غذای آمادهشده و بسیاری موارد دیگر که البته در تمام
رستورانها و خوراکفروشیها ممکن است وجود داشته باشد و محصول تولیدشده را به یک
غذای ناسالم تبدیل کند.
بررسیهای میدانی آژانس استانداردهای تغذیه
انگلستان، با در نظر گرفتن تمام این عوامل، نشان داده است که 5/18 درصد
دونرکبابهای سروشده در این کشور، «تهدیدی جدی» علیه سلامت عمومی به شمار میروند
که از این میان، 8/0 درصد «خطر حتمی» برای سلامت دارند. البته برای نتیجهگیری
دقیقتر در این باره، باید به مطالعاتی استناد کرد که بر روی غذاهای تولیدشده در
کشورمان انجام شده باشد؛ مطالعاتی که بتواند متوسط چربی و نمک زیانبار موجو.د در
کبابترکی ایرانیشده را، اندازهگیری کرده باشد. با این حال، میتوان حدس زد که
اوضاع در فستفودهای ایرانی هم چندان بهتر از جاهای دیگر نباشد. متاسفانه
هرازچندگاهی نوعی غذای خاص، تبی در بین مردم ایجاد میکند و ناگهان همهگیر میشود
و به صورت پای ثابت تفریحات و تفننها درمیآید؛ بدون این که نظارت ویژهای بر
سلامت آن غذای خاص وجود داشته باشد یا حتی کسی، از خیل عاشقان سینهچاک آن، به مفید
یا سالم بودن آن شک کند.
ماهی : اسیدهای چرب موجود در ماهی های با میزان
چربی بالا می توانند به حفظ عملکرد طبیعی قلب کمک کرده و مانع از ایجاد لخته توسط
پلاکتها شده و فشارخون را در حد طبیعی نگه دارند و بهتر است هفته ای دو بار ماهی
مصرف شود . لوبیا : بهتر است سه تا چهار بار در هفته لوبیا
مصرف کنید و اگر لوبیاها جایگزین گوشت حیوانات شود چربی اشباع شده رژیم غذائی را
کاهش داده و باعث کاهش LDL و جلوگیری
از سخت شدن ( تصلب ) شرائین می شود . همچنین می توانید از سویا استفاده
کنید . سبزیجات : مصرف روزانه سبزیجات را فراموش نکنید
زیرا سبزیجات دارای مقادیر زیاد فیبر می باشند و از طرفی میزان کالری این مواد کم
بوده و باعث می شود وزن پائین نگه داشته شود و خطر بیماری قلبی را کاهش می دهد .
سبزیجات شامل کلم ، گل کلم ، کلم بروکلی ، اسفناج ، کاهو ، هویج ، کدو و فلفل می
باشند . میوه جات : مصرف روزانه میوه بعلت وجود فیبر
باعث کاهش کلسترول می شود سعی کنید از انواع میوه استفاده کنید ولی آب میوه فیبر
ندارد . غلات : هر روز از غلات استفاده کنید از جمله
نان غله کامل ، ذرت بوداده و غیره .
روغن سویا و کانولا : برای پخت و پز بجای کره و
مارگارین از این روغن ها استفاده کنید زیرا دارای اسیدهای چربی هستند که باعث حفظ
عملکرد طبیعی قلب شده و مانع لخته شدن خون می شوند .
محصولات لبنی کم چرب و بدون چربی : هر روز از
لبنیات استفاده کنید بخصوص از نوع کم چرب .
توجه داشته
باشید تمام مواد ذکر شده فوق باعث کاهش کلسترول بد ( LDL )
شده و مانع رسوب چربی در جدار عروق می شوند و در نتیجه
احتمال بروز بیماریهای قلبی از جمله انفارکتوس را کاهش می دهند . علاوه بر موارد
فوق هر روز ۳۰ دقیقه ورزش کنید .
ورزش هائی مانند پیاده روی ، بالا رفتن از پله ها ، دویدن و دوچرخه سواری در
جلوگیری از بروز بیماریهای قلبی به شما کمک می کند
. منبع: ماکرو
فارس |
نتایج یک تحقیق بین المللی نشان میدهد یک رژیم غذایی سرشار از
میوه و سبزیجات خطرات ابتلا به حملات قلبی را کاهش می دهد. محققان با آزمایش شرایط 1600 بیمار قربانی انفارکتوس قلبی بین سال
های 1999 و 2003 در کشورهای مختلف جهان دریافتند که میوه ها و سبزیجات در کاهش خطر
ابتلا به بیماری های قلبی بسیار موثر هستند. این بیماران با پر کردن یک فرم در مورد عادات خوب و بد غذایی خود
اطلاعات خود را به محققین دادند. محققان دریافتند کسانی که در برنامه غذایی خود از سرخ کردنی ها،
غذاهای شور، تخم مرغ و گوشت استفاده می کنند 35 درصد بیشتر به انفارکتوس قلبی نسبت
به کسانی که اصلا یا خیلی کم از این مواد استفاده می کنند مبتلا می
شوند. کسانی که یک رژیم محتاطانه را پیگیری می کنند و بیشتر از سبزیجات
خام و یا پخته و میوه ها استفاده می کنند 30 درصد کمتر از کسانی که کمتر میوه و
سبزی می خورند به حملات قلبی مبتلا می شوند. یکی از اساتید دانشگاه مک مستر در کانادا گفت: ما تحقیقات خود را
بیشتر متمرکز کشورهای غربی کردیم و زیرا در 25 تا 30 سال قبل میزان حملات قلبی در
این کشورها افزایش یافته است اما میزان ابتلا به انفراکتوس در کشورهای در حال توسعه
نیز در حال افزایش است. 80 درصد بیماراهای قلبی و عروقی امروزه وارد کشورهای با سرانه
درآمد پایین و یا متوسط نیز شده است زیرا در این کشورها رژیم غذایی غربی وارد شده
است.
به گزارش واحد مرکزی
خبر ، بر اساس این تحقیق استفاده از میوه و سبزیجات در رژیم غذایی موجب کاهش خطر
ابتلا به بیماری های قلبی و بر عکس استفاده از غذاهای شور و سرخ کردنی ها باعث
افزایش خطر این بیماریها می شود.
فوایدفوقالعادهایبرایخوردنماءالشعیرماءالشعیر دارای فواید بسیاری می باشد که کمتر کسی از آن آگاهی دارد،پس خواندن این مقاله را به شما توصیه می کنیم. این واضح است که مصرف موادغذایی سالم در سلامت جسمی هر فردی تاثیر دارد؛ از جمله بعضی غذاها بر سلامت بافت مو تاثیر دارند،
مثلا غذاهای حاوی پروتئین زیاد، کربوهیدرات و چربی کم. یکی از غذاهای مهم برای داشتن موهای زیبا مواد حاوی اسیدهای چرب است که خصوصا در روغن کانولا، ماهی و سویا دیده میشود. وجود اسید چرب امگا3 در مواد غذایی به دلیل خاصیت ضدالتهابی میتواند نقش موثری در سلامت مو داشته باشد....
کمبود آهن خصوصا در خانمهای سنین باروری به دلیل ایجاد کمخونی تعداد گلبول قرمز خون را کم کرده و باعث ریزش مو میشود. این کمبود ممکن است بسیار جزیی باشد ولی خصوصا در خانمها نقش مهمی در ریزش مو ایفا میکند.
بنابراین اضافه کردن موادغذایی غنی از آهن (مثلا کلم بروکلی یا مخمر آبجو) میتواند بعضی از انواع ریزش مو را به وضعیت طبیعی برگرداند. ویتامینهای گروه B نقش ویژهای در بهبود ریزش مو دارند. یکی از ترکیبات حاوی ویتامین B ماءالشعیر است.
ماءالشعیر به دلیل داشتن ویتامینهای گروه B و اسید آمینه برای پوست و مو بسیار مفید است و خواص درمانی بسیاری برای خانمهای باردار و شیرده دارد و تا حدودی در افزایش ضریب هوشی موثر است. ویتامینهای گروه B محلول در آب هستند و به راحتی وارد فاز آبی ماءالشعیر در حین جوشش میشوند که در سنتز میانجیهای عصبی نقش مهمی دارند و باعث رفع استرس و بسیاری از اختلالات عصبی دیگر میشوند.
ماءالشعیر یکی از نوشیدنیهای معمول است که از جوانه «جو» حاصل میشود و در رفع تشنگی موثر است. هر 100 سیسی ماءالشعیر لایت حدود 17 کالری و هر 100 سیسی ماءالشعیر معمولی حدود 25 کالری انرژی دارد. ماءالشعیر در رفع خستگی اعصاب نیز موثر است و به دفع سنگهای کلیوی کمک میکند. ماءالشعیر در تامین آب و الکترولیتهای بدن موثر است. ماءالشعیر از استحصال دانههای جو به دست میآید و علاوه بر جو، آب رازک و سایر افزودنیهای مجاز خوراکی در آن به کار میرود. مزه تلخ ماءالشعیر، مربوط به رازک است. رازک خاصیت آنتیبیوتیکی دارد و به پایداری ماءالشعیر نیز کمک میکند.
عصاره مالت جو حاوی فیبرهای غذایی محلول است که در رفع التهاب روده، یبوست و فتق معده بسیار موثر است. فیبرها آثار زیادی در بدن دارند؛ از جمله باعث تنظیم عملکرد روده، کاهش خطر بیماریهای قلبی و بعضی انواع سرطان میگردند. ماءالشعیر غنی از انواع فیتوکمیکالها مانند فلاونوییدها، کاروتنوییدها و آنتوسیانینها است که در بهبود عملکرد خونرسانی قلب و کاهش ابتلا به پرفشاری خون و سلامت کلیهها، محافظت از بدن در برابر بروز سرطانها، سکتههای قلبی و مغزی بسیار موثر هستند. زیادهروی در مصرف هر نوع ماده غذایی (حتی اگر مفید باشد) برای سلامت بدن مضر است. بنابراین به مقدار مناسب و متعادل ماءالشعیر بنوشید، نه زیاد